Spreekangst



Spreken in het openbaar is voor veel mensen een angstige aangelegenheid. Zij halen zich daarbij van alles in het hoofd: de mensen vinden mijn verhaal maar niks, als ik mijn tekst maar niet vergeet, men kan aan mij zien hoe zenuwachtig ik ben, enz.


Spreekangst is een vorm van faalangst. Als je last hebt van spreekangst, ga je de situaties, waar je moet spreken, mijden.


Doordat je geen presentaties doet en niet tijdens vergaderingen het woord neemt, komt je carrière onderdruk te staan. Je komt in een negatieve spiraal terecht.


Je doet allerlei negatieve aannames, zoals dat je publiek je presentatie maar niks vindt. Tijdens het spreken mijd je daarom je publiek en dat maakt weer dat je publiek je spreekgedrag als arrogant gaat zien. Je gaat gehaast praten om zo snel mogelijk van het spreken af te zijn.


Je publiek kan je niet meer volgen en dat is voor jouw het bewijs dat je niet kunt spreken in het openbaar. Allemaal onrealistische aannames.


De aanpak


Door middel van cognitieve therapie worden deze negatieve aannames/gedachten beoordeeld op hun merites en ontdek je zelf je vermijdingsgedrag.


De rituelen, die dit gedrag in stand houden, worden geleidelijk aangepakt. Je benadert de zaken weer in alle vrijheid en je verzet/angst tegen spreken in het openbaar neemt af en verdwijnt na enige tijd.


Terug naar boven




Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:



Burn-out:



Coachen:



Ontspannen:



Stress:



Zelfkennis:



Zelfvertrouwen:



Interessante sites: